Dünya'nın en fakir ülkesini gördünüz mü ? Bu videoyu mutlaka izlemelisin

 
Dünyanın en fakir ülkesini belirlemek, yoksulluğu ölçmek için kullanılan kriterlere bağlı olduğundan zor olabilir. Bununla birlikte, yaygın olarak kullanılan bir ölçü, bir ülke tarafından üretilen mal ve hizmetlerin toplam değerinin nüfusuna bölünmesini temsil eden kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'dır (GSYİH).

Dünya Bankası'nın 2021'deki son verilerine göre, kişi başına GSYİH açısından dünyanın en fakir ülkesi, kişi başına 271,20 ABD Doları GSYİH ile Orta Afrika Cumhuriyeti'dir. Bu ülke, kişi başına düşen GSYİH'nın düşük olmasına katkıda bulunan çatışma ve istikrarsızlık da dahil olmak üzere önemli ekonomik ve siyasi zorluklarla karşı karşıyadır.

Kişi başına düşen GSYİH'ye göre dünyanın en fakirleri arasında yer alan diğer ülkeler arasında Burundi, Güney Sudan ve Nijer bulunmaktadır. Kişi başına düşen GSYİH'nın yoksulluğun yalnızca bir ölçüsü olduğunu ve eşitsizlik, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim ve yaşam kalitesi gibi diğer faktörlerin de bir ülkenin genel refahını belirlemede önemli rol oynadığına dikkat etmek önemlidir.
 
Dünya Bankası'nın son verilerine göre Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR), 2021'de 271,20 USD kişi başına GSYİH ile şu anda dünyanın en fakir ülkesidir. Burundi aynı zamanda en fakir ülkelerden biridir. 2021'de kişi başına 289,20 ABD Doları GSYİH ile dünyadaki ülkeler ve bu ölçüme göre dünyanın en fakir ikinci ülkesi olarak sıralanıyor.

Burundi, kişi başına düşen GSYİH'nın düşük olmasına katkıda bulunan siyasi istikrarsızlık, çatışma ve ekonomik zorluklar da dahil olmak üzere bir dizi zorlukla karşı karşıya kaldı. Ülke ayrıca gıda güvensizliği ve sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlere erişim eksikliği ile mücadele etti.

Kişi başına düşen GSYİH'nın yaygın olarak kullanılan bir yoksulluk ölçüsü olmasına rağmen, eşitsizlik ve temel ihtiyaçlara erişim gibi yoksulluğun tüm yönlerini kapsaması gerekmediğini belirtmek önemlidir. Siyasi istikrar, yolsuzluk ve doğal afetler gibi diğer faktörlerin de bir ülkenin ekonomik gelişimi ve refahı üzerinde önemli bir etkisi olabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar